
Angiom palpebral: Ce este și cum se tratează?
Angiomul reprezintă o formațiune necanceroasă a vaselor de sânge. Acesta poate apărea oriunde pe corp, în special pe față, piept și spate, sub formă de noduli roșii sau purpurii. De regulă, e inofensiv și tinde să se vindece de la sine, dar e important să fie văzut de un medic mai întâi.
Angiomul apărut la nivelul pleoapei se numește angiom palpebral. Află în continuare:
- Care sunt cauzele și factorii de risc?
- Cum se manifestă?
- Cum se diagnostichează?
- Cum se tratează?
Angiom palpebral: Cauze
Angiomul palpebral e cauzat de o proliferare anormală a vaselor de sânge în pleoapă. Există mai mulți factori care contribuie la dezvoltarea acestuia:
- Factori congenitali: Asta înseamnă că angiomul palpebral e prezent de la naștere și apare din cauza unei anomalii în dezvoltarea vaselor de sânge încă de când fătul e pântecele mamei. Acesta e cel mai frecvent tip de angiom palpebral.
- Factori dobândiți: Există și cazuri în care angiomul apare ca urmare a unor traumatisme, inflamații sau alte afecțiuni care afectează vasele de sânge de la nivelul pleoapelor.
- Factori genetici: Anumite boli genetice te pot face mai susceptibil la a dobândi un angiom palpebral de-a lungul vieții.
Nu există însă o regulă asupra cui se poate confrunta cu o astfel de formațiune. Oricine poate dezvolta un angiom palpebral, în orice moment al vieții. Cu toate acestea, cazurile mai frecvente sunt la:
- Sugari, în general
- Sugarii de rasă caucaziană
- Sugarii născuți prematur
- Femei (spre deosebire de bărbați)
- Adulții de vârstă mijlocie
Angiom palpebral: Simptome
Angiomul palpebral se poate manifesta prin:
- O umflătură roșie sau purpurie la nivelul pleoapei (care poate deveni mai proeminentă)
- Disconfort ușor (angiomul palpebral nu este dureros)
- Dificultăți în mișcarea pleoapei (doar în cazurile extreme în care formațiunea e mare și deja influențează mișcarea normală a pleoapei sau interferează cu vederea clară)
Angiom palpebral: Diagnostic
Diagnosticul se pune în cadrul unei consultații oftalmologice, pe baza examinării fizice și a istoricului medical și familial relatate de pacient.
Specialistul poate solicita și ultrasonografie sau o investigație imagistica cu rezonanță magnetică (IRM). Acestea ar contribui la evaluarea structurii și dimensiunii angiomului palpebral.
Tratament pentru angiomul palpebral
În cele mai multe situații, un singur angiom palpebral mic nu necesită tratament. E probabil ca acesta să dispară de la sine, dar trebuie totuși monitorizat în continuare.
Totuși, unele cazuri pot necesita tratament: dacă angiomul dezvoltă ulcerații, începe să îngreuneze mișcarea pleoapei sau obstrucționează vederea.
Opțiunile de tratament includ:
- Beta-blocantele: Propranololul oral reprezintă prima linie de apărare pentru angioamele care necesită tratament sistemic. Beta-blocante topice – cum ar fi gelul de timolol – pot fi utilizate pentru angioame mici și superficiale.
- Corticosteroizii pot fi injectați în angiom, pentru a stopa creșterea și diminuainflamația.
- Tratamentul cu laser e folosit pentru a reduce dimensiunea formațiunii și pentru a ține sub control vascularizarea anormală. Este preferat datorită eficienței ridicate și impactului minim asupra țesuturilor din jur.
- Intervenție chirurgicală: În situațiile grave sau atunci când apar simptome severe, îndepărtarea chirurgicală a angiomului poate fi necesară pentru a corecta atât aspectul estetic, cât și funcționarea normală a pleoapei.
Majoritatea angioamelor palpebrale sunt inofensive și, în timp, dispar de la sine. Totuși, e important ca acestea să fie monitorizate de un specialist. Dacă ai un astfel de angiom și observi simptome anormale precum schimbări de culoare, sângerare, modificări ale vederii sau dificultăți de alimentație sau respirație, contactează-ți medicul oftalmolog.
În rețeaua de oftalmologie Dr. Holhoș, ai parte de servicii de top, pe mâna celor mai buni profesioniști din țară. Programează-te la o consultație într-una dintre clinicile noastre!