
Ce este glaucomul?
Glaucomul este o afecțiune oculară cronică bilaterală caracterizată prin distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic, nerv care este responsabil de transmiterea informațiilor de la ochi la creier.
Glaucomul se asociază, de cele mai multe ori, cu o presiune crescută în ochi. Tensiunea lichidului intraocular reprezintă balanța între producția și drenarea acestuia. Umoarea apoasă este un lichid transparent produs în permanență de către corpul ciliar, care asigură aportul necesar de oxigen și substanțe nutritive cristalinului, corneei și irisului și este drenată în sistemul venos. Presiunea intraoculară normală este esențială pentru funcțiile optice ale ochiului, dar valorile crescute ale acesteia pot determina leziuni ireversibile la nivelul celulelor ce alcătuiesc nervul optic. Din punct de vedere statistic, sunt considerate normale valori ale presiunii între 9-21 (interval în care nivelul de tensiune oculară nu reprezintă un pericol).
Ce simptome ai în caz de glaucom?
Glaucomul nu cauzează de obicei niciun simptom. Tinde să se dezvolte lent pe parcursul a mulți ani și afectează mai întâi vederea periferică (marginile vederii). Din acest motiv, mulți oameni nu-și dau seama că au glaucom și adesea este diagnosticat numai în timpul unui consult oftalmologic de rutină. Dacă observați simptome, acestea pot include:
- observarea de halouri în jurul punctelor luminoase
- pierderea vederii
- ochi roșii
- durere oculară
- îngustarea câmpului vizual (vedere în tunel)
Ambii ochi sunt de obicei afectați, deși poate fi mai grav doar la un ochi. Ocazional, glaucomul se poate dezvolta brusc și poate provoca:
- dureri intense de ochi
- greață și vărsături
- un ochi roșu
- durere de cap
- sensibilitate în jurul ochilor
- halouri în jurul luminilor
- vedere neclară
Pentru că pierderea vederii cauzată de glaucom este ireversibilă, indiferent de stadiul bolii, este foarte important controlul oftalmologic complet regulat, care include măsurarea presiunii intraoculare, astfel încât diagnosticul să fie pus în fazele incipiente ale bolii și medicul să poată recomandă o schemă de tratament adecvată.
Care sunt factorii de risc pentru glaucom?
Glaucomul poate apărea din mai multe motive. Majoritatea cazurilor sunt cauzate de o creștere a presiunii la nivelul ochiului atunci când lichidul nu este în măsură să se scurgă corect. Această creștere a presiunii dăunează apoi nervului care leagă ochiul de creier (nervul optic). De multe ori nu este clar de ce se întâmplă acest lucru, deși anumite lucruri pot crește riscul, inclusiv:
- vârsta – peste 60 de ani glaucomul devine mai frecvent
- istoricul familiei dvs. – este mai probabil să dezvoltați glaucom dacă aveți un părinte sau un frate cu această afecțiune
- alte afecțiuni medicale – cum ar fi miopia, miopia și diabetul
- existența unor afecțiuni cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare
- hipertensiunea sau hipotensiunea arterială
- corneea mai subțire în centru
- miopia severă sau hipermetropia
- traumele suferite la unul sau la ambii ochi, inclusiv anumite intervenții chirurgicale
- folosirea timp îndelungat a unor medicamente pe bază de corticosteroizi, în special picături de ochi
Cum poate fi prevenită apariția glaucomului?
Nu este foarte clar dacă se poate face ceva pentru prevenirea glaucomului, dar efectuarea de consultații oftalmologice regulate asigură un grad ridicat de prevenție, iar glaucomul poate fi diagnosticat timpuriu. Alte recomandări sunt:
- Purtarea de ochelari de protecție atunci când lucrați într-un mediu care vă pune vederea în pericol
- Consult oftalmologic regulat
- Respectarea indicațiilor medicului oftalmolog și a tratamentelor oftalmologice prescrise
- Un stil de viață activ și sănătos
- Aveți în vedere factorii genetici de risc
Ce tipuri de glaucom există?
Glaucomul cu unghi deschis – cea mai întâlnită formă a bolii, iar simptomele nu apar decât în momentul pierderii vederii. Cauza principală ar putea să fie creșterea presiunii intraoculare, care va afecta nervul optic.
Glaucomul cu unghi închis – această formă a bolii apare în momentul în care unghiul format de iris și de cornee formează un blocaj, iar umoarea apoasă nu mai poate circula în mod corespunzător. Boala se poate dezvolta brusc sau în timp. Formele acute reprezintă o urgență medicală, deoarece netratate la timp pot duce la orbire într-un ritm accelerat.
Glaucomul cu tensiune normală – în acest caz, nervul optic se degradează chiar daca presiunea intraoculară este normală. Cauzele nu sunt clar definite, însă s-au descoperit o serie de legături care vizează factorul genetic și moștenirea ereditară.
Glaucomul pigmentar – această formă apare atunci când pigmentul din iris se desprinde și blochează canalul de drenaj ocular. Simptomele care te pot duce cu gândul la această afecțiune sunt: vederea încețoșată și halouri în jurul zonelor luminate.
Glaucomul la copii – este posibil ca afecțiunea să fie prezentă la copii, încă din primele zile de viață. De asemenea, se poate dezvolta în timp, din pricina blocării canalului de drenaj pentru nervul optic.
Ce metode de tratament există pentru glaucom?
Afectarea cauzată de glaucom nu este reversibilă. Dar tratamentul și controalele regulate pot ajuta la încetinirea sau prevenirea pierderii vederii, mai ales dacă depistați boala în stadiile incipiente.
Glaucomul este tratat prin scăderea presiunii ochilor (presiune intraoculară). În funcție de cazul dvs., opțiunile pot include picături pentru ochi, medicamente orale, tratament cu laser, intervenții chirurgicale sau o combinație a acestora.
Tratamentul medicamentos cu picături
Tratamentul pentru glaucom începe adesea cu picături pentru ochi. Acestea pot ajuta la scăderea presiunii oculare prin îmbunătățirea modului în care se scurge lichidul din ochi sau prin scăderea cantității de lichid pe care o produce ochiul. În funcție de cât de mică trebuie să fie presiunea ochilor, este posibil să fie necesară ajustarea dozajului.
Medicamente orale
Dacă picăturile oculare singure nu scad presiunea ochilor la nivelul dorit, medicul vă poate prescrie și un medicament oral, de obicei un inhibitor al anhidrazei carbonice. Efectele secundare posibile includ urinare frecventă, furnicături la degete și degetele de la picioare, depresie, stomac deranjat și pietre la rinichi.
Chirurgie și alte terapii
Următoarele tehnici sunt menite să îmbunătățească drenajul fluidului în ochi, reducând astfel presiunea:
- Terapia cu laser. Trabeculoplastia cu laser este o opțiune dacă aveți glaucom cu unghi deschis. Se face în clinicile noastre. Medicul folosește un mic fascicul laser pentru a deschide canale înfundate în rețeaua trabeculară. Poate dura câteva săptămâni până când efectul complet al acestei proceduri devine evident.
- Chirurgie de filtrare. Cu o procedură chirurgicală numită trabeculectomie, chirurgul creează o deschidere în albul ochiului (sclera) și îndepărtează o parte din rețeaua trabeculară.
- Tuburi de drenaj. În această procedură, chirurgul introduce un șunt mic de tub în ochi pentru a scurge excesul de lichid pentru a reduce presiunea ochilor.
- Chirurgie minimă invazivă a glaucomului. Medicul vă poate sugera o procedură MIGS pentru a vă reduce presiunea ochilor. Aceste proceduri necesită, în general, mai puține îngrijiri postoperatorii imediate și prezintă un risc mai mic decât trabeculectomia sau instalarea unui dispozitiv de drenaj.
Tratarea glaucomului acut cu unghi închis
Glaucomul acut cu unghi închis este o urgență medicală, poate evolua rapid în atac de glaucom. Dacă sunteți diagnosticat cu această afecțiune, veți avea nevoie de tratament urgent pentru a reduce presiunea din ochi. Acest lucru va necesita, în general, atât medicamente, cât și laser sau alte proceduri chirurgicale.
Este posibil să aveți nevoie de o procedură numită iridotomie periferică cu laser, în care medicul creează o mică deschidere în irisul dvs. cu ajutorul unui laser. Acest lucru permite fluidului (umorului apos) să curgă prin el, ameliorând presiunea ochilor.