Ce se întâmplă dacă ai miopie și nu porți ochelari?

Miopia (incapacitatea de a vedea la distanță) e una dintre cele mai frecvente boli oftalmologice, preconizându-se că va afecta aproximativ 50% din populația mondială până în 2050. Gradele miopiei variază de la ușoară la severă, riscurile de sănătate fiind mai mari pe măsură ce prescripția ochelarilor depășește -10 dioptrii. 

Mulți pacienți sunt îngrijorați că nepurtarea lentilelor corective ar putea duce la deteriorarea acuității vizuale.

Află în continuare cum îți influențează ochelarii vederea, cât de dependent de ochelari ești de fapt și care e impactul nepurtării acestora.  

Nepurtarea ochelarilor îți agravează vederea?

Ochelarii joacă un rol esențial în corectarea viciilor frecvente de refracție (miopia, hipermetropia și astigmatismul). Acestea apar din cauza modificărilor structurale sau funcționale ale ochiului, care afectează modul în care lumina e focalizată pe retină. 

Ochelarii sunt special creați pentru a ajusta traiectoria luminii, îmbunătățind astfel claritatea și acuratețea vederii. 

Alegerea de a nu purta ochelari poate duce la disconfort temporar sau oboseală oculară, din cauza efortului ochilor de a focaliza fără corecție. Totuși, acest lucru nu provoacă deteriorarea vederii. 

Simptome precum vederea încețoșată și durerile de cap arată lipsa ajutorului corectiv, dar nu indică o agravare a vederii. De obicei, simptomele dispar de îndată ce ochelarii sunt purtați din nou. Pentru confort și o sănătate oculară optimă, se recomandă purtarea ochelarilor conform prescripției specialistului.

Purtarea ochelarilor îți agravează vederea?

Mitul conform căruia ochelarii pot înrăutăți vederea nu are nicio bază științifică. Această concepție greșită poate proveni din dependența crescută de ochelari la adulți, dar asta e urmare a procesului natural de îmbătrânire a cristalinului, și nu a ochelarilor în sine. 

Această dependență e adesea confundată cu un efect negativ al ochelarilor, deși aceștia nu afectează vederea. 

Pentru copii însă, respectarea prescripției și purtarea ochelarilor au un rol esențial în dezvoltarea acuității lor vizuale.

Ce se întâmplă dacă ai miopie și nu porți ochelari?

Există situații în care nepurtarea ochelarilor poate afecta indirect vederea:

  • Oboseala oculară. Neutilizarea lentilelor corective atunci când e necesar poate duce la disconfort temporar, dureri de cap sau oboseală. Efortul ocular continuu poate de asemenea să agraveze afecțiunile oftalmologice existente sau să provoace ochi uscați.
  • Mijirea ochilor. Încercarea de a vedea clar fără ochelari duce adesea la mijirea ochilor. Deși asta îmbunătățește temporar vederea, poate provoca tensiune în mușchii oculari pe termen lung.
  • Scăderea acuității vizuale. Chiar dacă nepurtarea ochelarilor nu agravează direct vederea, poate duce la o scădere evidentă a acuității vizuale din cauza lipsei corecției necesare.

Dacă suferi de miopie mare sau severă (> – 6 dioptrii), există riscul să înrăutățești situația dacă nu poți ochelari bifocali sau multifocali. Câteva probleme de vedere care pot să apară în aceste situații:

Dacă suferi de miopie, purtarea ochelarilor conform recomandărilor medicului îți va îmbunătăți vederea. Dar dacă vrei să scapi și de ochelari, și de miopie, află mai multe despre chirurgia refractivă. În rețeaua de oftalmologie Dr. Holhoș, beneficiezi de servicii de ultimă generație datorită tehnologiei ultraperformante și specialiștilor de top. 

Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog

Scris de Echipa Dr Holhos

Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare pacienți cu privire la programarea la consult/operație

Pacientul care își anulează o programare la consult/operație, o singură dată, cu cel puțin o zi înainte de programare, are dreptul la o a doua programare realizată în aceleași condiții.
Dacă pacientul își anulează, în mod consecutiv, și cea de-a doua programare la consult și/sau operație, o nouă programare se va efectua doar dacă pacientul acceptă plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepție) atât pentru consult, cât și pentru operație.
Pacientul care nu se prezintă la consult/operație, nu anunță anularea programării, și nici nu răspunde la apeluri, poate solicita o a doua programare doar dacă achită consultul/operația în avans.
Pacienții care solicită programare pentru operațiile de retină sau cele laser Prk/Femtolasik/Smile Pro achită în avans 30% din contravaloarea operației. Programarea se va realiza doar după încasarea avansului. Dacă pacientul anunță cu minim 48h anterior intervenției că se află în imposibilitate obiectivă de a se prezenta, i se va restitui tot avansul achitat. Dacă pacientul nu se prezintă și nu anunță cu cel puțin 48h anterior imposibilitatea prezentării, avansul achitat se consideră a fi pierdut cu titlul de daune interese și nu se mai restituie.