Cum citim rețeta de ochelari?

Rețeta de ochelari cuprinde datele pacientului, diagnosticul (viciul de refracție), grafice cu ochiul stâng și ochiul drept, și o combinație de acronime, cuvinte întregi și numere pozitive sau negative.  

Se eliberează în urma unei consultații oftalmologice, în scopul achiziționării unor lentile corective pentru acea problemă de vedere.  

Află în continuare ce înseamnă fiecare element din prescripție și cum se pot modifica acestea de-a lungul anilor.

Ce înseamnă acronimele de pe rețetă?

Pe rețetă, vei găsi o serie de acronime: 

  • OD (din latină – „oculus dexter”) = Ochiul drept 
  • OS (din latină – „oculus sinister”)= Ochiul stâng 
  • OU (din latină – „oculus uterque”) = Ambii ochi 

Dar și câteva cuvinte întregi, al căror sens e evident:

  • Aproape: Calitatea vederii de aproape.
  • Distanță: Calitatea vederii la distanță. 
  • Intermediară: Calitatea vederii la distanțe intermediare.
  • Acuitate vizuală: Cât de bine distingi detaliile, cum sunt vederea cromatică și periferică, dar și cum percepi adâncimea.

Ce înseamnă SF pe rețeta de ochelari?

SF vine de la sferă. Numelere din această coloană indică puterea de care au nevoie lentilele pentru a corecta vederea. Puterea se măsoară în dioptrii (D). 

  • Semnul minus (−) lângă număr înseamnă miopie (dificultăți în a vedea la distanță). 
  • Semnul plus (+) lângă număr indică hipermetropie (dificultăți în a vedea de aproape).

Deci ce înseamnă dioptrie cu plus?

Dioptriile cu plus indică probleme în a vedea clar obiectele din apropiere. Hipermetropia apare când ochii afectați nu refractă lumina în mod corespunzător; o sub-focalizează și formează o imagine incompletă pe retină. 

O dioptrie de + 1 de exemplu, arată o formă ușoară de hipermetropie. Pe măsură ce numărul dioptriilor crește, și gradul de hipermetropie devine mai sever. 

Ce înseamnă CYL pe rețeta de ochelari?

CYL vine de la cilindru. Acesta indică puterea de care au nevoie lentilele pentru a corecta astigmatismul. Afecțiunea oftalmologică apare când corneea nu e perfect sferică. 

  • Dacă prescripția îți arată un câmp gol, înseamnă că nu ai astigmatism. 
  • O valoare mică, precum 0.25, înseamnă că ochii tăi nu sunt complet rotunzi, iar o valoare mai mare, precum 3.00, arată că ochii tăi sunt destul de ovali.

Ce înseamnă AX pe rețeta de ochelari?

AX vine de la axă și apare doar pe rețetele pacienților cu astigmatism. Numărul îi indică opticianului în ce direcție trebuie să poziționeze puterea cilindrică în lentilele tale. 

AX arată unghiul, în grade, de la 1 la 180. Numărul 90 înseamnă poziție verticală, iar 180, poziție orizontală. Un număr mai mare pentru axă nu înseamnă că prescripția e mai puternică – doar descrie poziția astigmatismului.

Ce înseamnă PRISMA pe rețeta de ochelari?

Uneori, ochii nu se mișcă în aliniament unul cu celălalt, iar asta poate duce la simptome precum vedere dublă. Una dintre afecțiunile care cauzează acest dezechilibru e strabismul, cunoscut și ca „privire încrucișată.”

Pentru a corecta problema, medicul îți poate adăuga o prismă în lentile. Aceasta are propria forță de refracție, măsurată în dioptrii de prismă.

Ce înseamnă BAZA pe rețeta ta pentru ochelari?

Baza îi indică optometricianului unde să plaseze prisma în ochelari.

Ce înseamnă DISTANȚA PUPILARĂ pe rețeta de ochelari?

Distanța pupilară e chiar distanța dintre pupilele tale. De obicei, se determină cu ajutorul unui dispozitiv numit pupilometru. 

Această măsurătoare ajută la alinierea centrului lentilei corective cu centrul pupilei tale, asigurând suprapunerea precisă a celor două

Cum se va modifica rețeta ta de ochelari?

Odată cu înaintarea în vârstă, e normal ca prescripția ochelarilor să se modifice ușor. De asemenea, după 40 de ani, poate apărea și presbiopia, caz în care medicul îți va prescrie lentile progresive, ochelari separați pentru citit sau o operație cu laser. 

Chiar dacă ai impresia că vederea ta nu s-a schimbat, e recomandat să mergi anual la o consultație oftalmologică. Astfel, specialistul poate depista la timp orice modificări – cât de mici. 

Dacă fluctuațiile rețetei de ochelari sunt mari, atunci e posibil să fie vorba de o afecțiune subiacentă și sunt obligatorii investigațiile suplimentare. Programează-te la o consultație într-una dintre clinicile Dr. Holhoș și bucură-te de cel mai bun tratament personalizat în funcție de afecțiunea ta oftalmologică!

Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog

Scris de Echipa Dr Holhos

Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare pacienți cu privire la programarea la consult/operație

Pacientul care își anulează o programare la consult/operație, o singură dată, cu cel puțin o zi înainte de programare, are dreptul la o a doua programare realizată în aceleași condiții.
Dacă pacientul își anulează, în mod consecutiv, și cea de-a doua programare la consult și/sau operație, o nouă programare se va efectua doar dacă pacientul acceptă plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepție) atât pentru consult, cât și pentru operație.
Pacientul care nu se prezintă la consult/operație, nu anunță anularea programării, și nici nu răspunde la apeluri, poate solicita o a doua programare doar dacă achită consultul/operația în avans.
Pacienții care solicită programare pentru operațiile de retină sau cele laser Prk/Femtolasik/Smile Pro achită în avans 30% din contravaloarea operației. Programarea se va realiza doar după încasarea avansului. Dacă pacientul anunță cu minim 48h anterior intervenției că se află în imposibilitate obiectivă de a se prezenta, i se va restitui tot avansul achitat. Dacă pacientul nu se prezintă și nu anunță cu cel puțin 48h anterior imposibilitatea prezentării, avansul achitat se consideră a fi pierdut cu titlul de daune interese și nu se mai restituie.