Dacă suferi de miopie înseamnă că ai dificultăți în a vedea la distanță. Afecțiunea oftalmologică e de cele mai multe ori genetică, deci dacă ai avut un părinte sau un bunic miop, nu e de mirare că ai și tu același viciu de refracție.
Deși miopia reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de vedere, majoritatea cazurilor sunt ușor de corectat – folosind ochelari de vedere, lentile de contact sau apelând la operații cu laser.
Află în continuare care sunt gradele de miopie și cum se pot modifica.
Gradele de miopie
Miopia e clasificată în funcție de gradul acesteia, adică de cât de puternică trebuie să fie lentila prescrisă pentru a corecta vederea încețoșată. Puterea lentilei e exprimată în dioptrii (D).
Cu cât miopia e mai mare, cu atât alungirea fizică a ochiului e mai accentuată.
- Miopie ușoară: între – 0,5 și – 3 dioptrii. În cazurile de miopie ușoară, pacientul are nevoie de mai puțin de 3 dioptrii pentru a focaliza un obiect aflat la distanță. Se prescriu ochelari de vedere, lentile de contact sau se tratează chirurgical dacă persoana în cauză conduce mult sau face activități ce necesită vedere bună la distanță.
- Miopie moderată: între – 3 și – 6 dioptrii. Persoanele cu miopie moderată sunt mai predispuse la sindromul dispersiei pigmentare (pierderea pigmentării de pe suprafaţa posterioară a irisului și diseminarea acestuia pe alte structuri oculare; sindrom ce poate duce la heterocromie) sau la glaucom pigmentar.
- Miopie mare: între – 6 și – 10 dioptrii. Pacienții cu un asemenea grad de miopie sunt mai predispuși la afecțiuni oftalmologice severe precum dezlipirea de retină, degenerescența maculară, cataracta sau glaucomul primar cu unghi deschis. Un simptom frecvent la pacienții cu miopie mare e prezența miodezopsiilor (a musculițelor zburătoare).
- Miopia severă: > – 10 dioptrii. Pe lângă cele menționate la miopia mare, alte riscuri includ hipotensiunea oculară (sub 10 mmHg; poate duce la uveită), anizometropia (putere de refracție diferită la cei doi ochi), atrofierea maculară (pierderea funcției celulelor retiniene centrale) și stafilomul posterior (deformarea peretului posterior al ochiului).
Cum încetinești evoluția bolii?
Încetinirea evoluției miopiei e strâns legată de vârsta pacientului.
Încetinirea miopiei la copii și adolescenți
Dintre toate grupele de vârstă, prevenția e cea mai eficientă la copii și adolescenți. Dacă ai un copil sau un adolescent miop:
- Limitează timpul petrecut în fața ecranelor. Încurajează-l să facă activități în aer liber și redu – pe cât posibil – oboseala oculară provocată de concentrarea asupra unui laptop, telefon sau tablete.
- Programează-l la o consultație oftalmologică pediatrică.
- Picăturile de atropină cu o concentrație scăzută (0,01%), utilizate zilnic, pot preveni progresul miopiei atunci când sunt administrate timp de câțiva ani. Un studiu arată că aproximativ 80% dintre copiii care și-au aplicat aceste picături, au observat o încetinire a bolii.
- Ortocheratologia (ortho-k) e un alt tratament util în acest sens. Folosește lentile de contact rigide pentru a forța aplatizarea ușoară a corneei, având un istoric dovedit în încetinirea evoluției miopiei.
- Lentile de contact cu defocalizare periferică: Aceste lentile sunt special concepute pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. Lentilele au zone diferite de focalizare, îmbunătățind vederea centrală și estompând în mod intenționat vederea periferică. Această estompare e considerată utilă în încetinirea progresului miopiei.
Când copiii sunt diagnosticați cu miopie la o vârstă fragedă, e de așteptat ca afecțiunea să progreseze pe măsură ce aceștia cresc. Totuși, în cele mai multe cazuri, prescripția se stabilizează în jurul vârstei de 20 de ani.
Încetinirea miopiei la adulți
La adulți, operațiile oftalmologice reprezintă cea mai eficientă modalitate de încetinire a evoluției miopiei.
În clinicile Dr. Holhoș, operațiile cu laser ReLEx SMILE și SMILE PRO pot corecta miopia ușoară, moderată și mare, de până la – 10 dioptrii. Operațiile cu laser Excimer PRK sau cu FemtoLASIK pot corecta miopia severă, de până la – 12 dioptrii.
O altă opțiune de tratament este implantul Visian ICL. Acesta presupune introducerea unei lentile intraoculare în spatele irisului și în fața cristalinului tău. Intervenția poate corecta total miopia între -3 și -15 dioptrii și, parțial, miopia de până la -20 dioptrii.
Alege rețeaua de oftalmologie Dr. Holhoș, pentru specialiști de top și tehnologie de ultimă generație. Programează-te la o consultație și scapă – în sfârșit – de ochelari.
Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog
Scris de Echipa Dr Holhos