Albul ochilor tăi, denumit „scleră”, devine galben când ai o afecțiune numită icter. Asta se întâmplă când în organism există o cantitate prea mare de bilirubină.
Bilirubina e o substanță chimică , galbenă, care se formează atunci când globulele roșii se descompun. Mai apoi, ficatul filtrează bilirubina și o folosește pentru a produce un lichid numit fiere (sau bilă). Fierea circulă prin tuburi subțiri („canale biliare”), pentru a ajunge în tractul tău digestiv, fiind ulterior eliminată din organism.
Dar dacă ai prea multă bilirubină în sânge sau dacă ficatul tău nu o poate elimina destul de repede, aceasta se acumulează în corp și îți poate face ochii galbeni. Află mai multe cauze ale icterului.
Ochi galbeni: Cauze
Ochii galbeni pot avea mai multe cauze. Cele mai frecvente sunt:
1. Consumul excesiv de alcool
Dacă bei alcool în exces, pentru o perioadă mai lungă de timp (8 – 10 ani), te poți confrunta cu probleme grave la nivelul ficatului. Consumul excesiv de alcool duce la inflamație, iar ficatului îi e tot mai greu să-și îndeplinească funcția de filtrare a bilirubinei. Astfel, tot mai multă substanță se acumulează în sânge, iar pacientul sfârșește prin a avea ochi galbeni.
2. Ciroza
Ciroza determină formarea de țesut cicatricial care înlocuiește celulele hepatice sănătoase. Se dezvoltă lent, pe o perioadă lungă de timp. Cei mai frecvenți factori care contribuie la asta sunt:
- Consumul excesiv de alcool
- Obezitatea, care te predispune să dezvolți alte afecțiuni ce pot duce la ciroză
- Hepatita B sau C
Pe măsură ce tot mai mult țesut cicatricial se formează, e tot mai greu pentru ficat să funcționeze corespunzător și să proceseze bilirubina din organism.
3. Boala ficatului gras non-alcoolic
Când se acumulează prea multă grăsime în ficatul tău, chiar dacă nu bei alcool, suferi de boala ficatului gras non-alcoolic. O formă severă a acestei afecțiuni – steatohepatita nonalcoolică – duce la inflamarea ficatului, la formarea de țesut cicatricial și, implicit, la ciroză și icter.
4. Anumite medicamente
Medicamentele care au fost asociate cu icterul includ:
- Paracetamol (o cantitate mult prea mare)
- Penicilină
- Pilule anticoncepționale
- Clorpromazină
- Steroizi
Administrarea acestor medicamente poate să-ți provoace ochi galbeni. Discută cu doctorul tău dacă observi acest simptom pentru a modifica schema de tratament.
5. O reacție la o transfuzie de sânge
Dacă nu ești compatibil cu tipul de sânge primit (de exemplu, tu ești tip A, dar primești de tip B), sistemul tău imunitar ar putea distruge sângele greșit, eliberând bilirubina și provocând icter. Totuși, această problemă e extrem de rară datorită testării în avans a sângelui donatorului și primitorului.
6. Hepatita
Hepatita apare atunci când ficatul tău se inflamează. De multe ori, cauza e un virus care infectează celulele hepatice, precum hepatita A, B sau C. Infecția poate fi de scurtă durată (acută) sau pe termen lung (cronică, durează cel puțin 6 luni).
Hepatita face ca ficatul să nu mai filtreze bilirubina la fel de bine, ceea ce poate duce la icter. Uneori, medicamentele sau bolile autoimune reprezintă cauza hepatitei.
7. Infecția hepatică
Virusurile hepatice sunt cele mai comune cauze ale infecției hepatice, dar poate rezulta și prin dobândirea anumitor paraziți (Ex. limbricii hepatici). Aceștia pot fi obținuți prin consumul de plante infectate sau pește crud/negătit suficient.
8. Calculii biliari
Aceste bucăți solide seamănă cu niște pietre și se formează în vezica biliară, sub ficat. Calculii biliari sunt cea mai frecventă cauză a blocării căilor biliare.
Căile biliare au rolul de a transporta lichidul de la ficatul tău, la vezica biliară (unde este stocat), și apoi la intestinul subțire. Dacă sunt blocate căile biliare de către calculi biliari, bilirubina se acumulează în sângele tău. Asta face ca ochii să devină galbeni.
9. Anemia hemolitică
Anemia e o afecțiune a sângelui în care globule roșii sănătoase lipsesc. Există multe tipuri de anemie. În anemia hemolitică, corpul tău descompune globulele roșii prea repede. Atunci când se întâmplă asta, organismul are de-a face cu mai multă bilirubină decât poate gestiona ficatul.
Anemia hemolitică e genetică sau dobândită, în urma infecțiilor sau a tulburărilor autoimune.
10. Anemia falciformă
Bolile falciforme determină corpul să producă globule roșii, care se acumulează în ficat și mor înainte ca ficatul tău să le poate filtra. Bilirubina provenită din aceste celule se acumulează în corp, cauzând icter și ochi galbeni.
11. Malarie
Malaria e boala parazitară obținută prin contactul cu sânge infectat sau prin mușcătura unui țânțar. Odată ce parazitul e prezent în organism, începe să deterioreze celulele sanguine. Pierderea de globule roșii provoacă anemie și icter, deci și ochi galbeni.
12. Cancer
Anumite tipuri de cancer pot avea ca simptome icterul și ochii galbeni.
- Cancer hepatic: Cancerul care începe sau se răspândește din ficat are ca simptom icterul. Această boală poate deteriora celulele hepatice sau canalele biliare, ceea ce afectează modul în care bilirubina este procesată de către ficat.
- Cancer pancreatic: Tumorile din pancreas pot apăsa pe canalele biliare. Dacă fierea nu se drenează din ficat în intestinul subțire, bilirubina se acumulează în corp. Atunci când cancerul pancreatic se răspândește, de cele mai multe ori, ajunge la ficat. Acest lucru poate provoca, de asemenea, icter și ochi galbeni.
- Cancerul vezicii biliare: Această formă rară de cancer nu are de obicei simptome până în momentul în care tumorile devin mari sau se răspândesc și la alte organe sau țesuturi. Când tumora blochează căile biliare, apare icterul.
De cele mai multe ori, icterul nu reprezintă o problemă serioasă, dar dacă e provocat de o afecțiune gravă, are nevoie de tratament de urgență.
Mergi la o consultație oftalmologică dacă ai ochi galbeni, mai ales dacă aceștia sunt însoțiți și de alte simptome precum dureri abdominale, oboseală și febră. Alege să te tratezi în rețeaua de oftalmologie Dr. Holhoș, cu specialiști de top și tehnologie de ultimă oră.