
Ce este operația de cataractă?
Operația de cataractă e o procedură sigură și eficientă, care se desfășoară în regim ambulatoriu, sub anestezie locală. De regulă, aceasta durează între 5 și 10 minute. În rețeaua de oftalmologie Dr. Holhoș, domnul doctor Teodor Holhoș realizează această intervenție în numai 3 minute, datorită experienței vaste și a eficientizării operațiunilor.
Intervenția chirurgicală e singurul tratament eficient și permanent în vindecarea acestei probleme de vedere. Cataracta nu poate fi tratată fără operație; adică luând anumite medicamente, aplicând picături sau purtând ochelari de vedere.
Află în continuare când e momentul să apelezi la o astfel de intervenție, cât costă, dar și cum arată perioada de recuperare.
Cum știi că ai nevoie de operație de cataractă?
Cataracta poate suna ca o problemă de care trebuie să se îngrijoreze doar persoanele în vârstă, dar nu e așa. Poate apărea la orice vârstă, dar sunt șanse mai mari după 40 de ani. Cataracta poate evolua suficient de încet încât să nu o observi până nu îți afectează vederea.
Singura formă de tratament e eliminarea cristalinului natural afectat și înlocuirea sa cu un altul, artificial. Iată câteva semne care indică nevoia unei operații de cataractă:
- Vedere încețoșată, tulbure sau slabă
- Fotofobie (intoleranță la lumina naturală sau artificială)
- Disconfort vizual la vederea farurilor
- Nevoia de lumină mai bună pentru lectură sau alte activități
- Apariția halourilor în jurul punctelor luminoase
- Modificări frecvente în prescripția lentilelor de vedere sau a lentilelor de contact
- Îmbunătățirea vederii de aproape, concomitent cu scăderea vederii la distanță (în prima fază, unii pacienți care aveau dioptrii cu plus, aveau impresia că „le-a revenit vederea” pentru că pot să citească fără ochelari sau cu ochelari mai vechi)
- Cresc dioptriile (la cei cu miopie, lentile cu minus)
- Simțul cromatic poate fi alterat în cataracta nucleară, însoțit de un deficit în axul galben/albastru
Ce presupune operația de cataractă?
Această tehnică presupune realizarea unei incizii mici, fragmentarea cristalinului natural cu ajutorul ultrasunetelor și extracția sa. Ulterior, e implantat un cristalin artificial. Acesta poate fi de mai multe tipuri, în funcție de materialul de fabricație, dar cele mai des folosite sunt cele foldabile.
În rețeaua de oftalmologie Dr. Holhoș, lentilele artificiale pot fi:
- Monofocale sferice sau asferice
- Monofocale torice
- Multifocale
- Multifocale torice
După implantarea cristalinului artificial, se administrează antibiotic și antiinflamator steroidian subconjunctival, și se aplică un pansament ocular. În aceeași zi, pacientul poate pleca acasă.
Dacă e nevoie de operație la ambii ochi, nu se recomandă efectuarea acestora în aceeași zi. Se vor face 2 intervenții, la 4-6 săptămâni distanță, după ce prima operație de cataractă s-a vindecat.
Cum alegi tipul de cristalin artificial?
Cristalinul artificial e recomandat de medicul specialist, în urma consultației și investigațiilor oftalmologice.
- Cristalinele monofocale dispun de un singur punct focal, deci asigură o vedere clară la o singură distanță. De obicei, sunt folosite pentru vedere la depărtare, ceea ce înseamnă că pacientul va avea în continuare nevoie de ochelari pentru vederea de aproape (Ex. citit). Cristalinele monofocale asferice oferă o vedere mai clară față de cele sferice.
- Cristalinele torice se recomandă pacienților care au astigmatism.
- Cristalinele multifocale sunt cele mai performante și le permit pacienților să vadă clar la diferite distanțe, astfel bucurându-se de o mai mare libertate. Cristalinele multifocale au trei puncte focale pentru vedere clară de aproape, intermediar și la distanță. 90% dintre pacienții cu cristaline multifocale au renunțat complet la ochelari. Sunt cristaline personalizate care oferă cel mai bun confort vizual pentru activitățile zilnice.
Prețul unui cristalin depinde de tipul acestuia, deci de nevoile pacientului.
Care sunt avantajele operației de cataractă?
Principalele beneficii ale acestei tehnici sunt: vindecarea rapidă a plăgii operatorii care nu necesită sutură, rata scăzută a complicațiilor postoperatorii și restabilirea excelentă a funcției vizuale.
La ce să te aștepți după operația de cataractă?
Timpul de recuperare este de obicei de 1-2 zile, dar fiecare persoană e unică, iar experiența de vindecare depinde de starea de sănătate a ochiului și de cum a decurs intervenția chirurgicală.
În plus, un element nenatural a fost introdus în organism, ceea ce face cu atât mai importantă planificarea și respectarea vizitelor post operatorii, pentru ca medicul să îți monitorizeze progresul.
- E normal să vezi în ceață după operația de cataractă. Ochii se pot simți oarecum dureroși și grei, ceea ce e normal. Aceste simptome se vor ameliora și iritarea va dispărea în câteva zile.
- Ochiul poate fi, de asemenea, ușor umflat și poți vedea pete roșii (sânge superficial) pe albul ochiului, dar aceste simptome vor dispărea în câteva săptămâni de la intervenția chirurgicală.
- Sunt normale senzația de corp străin, lăcrimare sau sensibilitate la lumină.
Ce complicații pot apărea după operația de cataractă?
Complicațiile după operația de cataractă sunt rare, iar majoritatea pot fi tratate cu succes. Printre acestea, se numără:
- Inflamația
- Infecția
- Hemoragia la nivelul ochiului
- Pleoapă căzută
- Dislocarea cristalinului artificial
- Dezlipirea de retină
- Glaucomul
- Cataracta secundară
- Pierderea vederii [extrem de rară]
Uneori, operația nu reușește să îmbunătățească vederea din cauza leziunilor oculare subiacente, provocate de alte afecțiuni (Ex. glaucomul, degenerescența maculară).
De asemenea, riscul de complicații e cu atât mai mare dacă ai o altă afecțiune oftalmologică sau suferi de o boală gravă.
E recomandat să-ți tratezi celelalte probleme medicale, pe cât posibil, înainte de a recurge la o operație de cataractă.
Care sunt recomandările specialistului după operația de cataractă?
A doua zi, pacientul se prezintă la clinică pentru consult. Acolo i se dă jos pansamentul și i se prezintă recomandările și restricțiile după operația de cataractă. Mai apoi, e consultat de medic.
- Ochiul operat se va spăla cu apă fiartă și răcită sau cu ser fiziologic și dischete demachiante.
- Trebuie evitată atingerea ochiului operat cu batista sau mâna murdară, pentru e evita infectarea.
- Nu apăsa sau freca ochiul operat, pentru a evita leziunile.
- Baia e permisă, atât timp cât nu pătrunde apă în ochiul operat.
- Evită eforturile fizice intense.
- Stai departe de mediile cu mult praf.
- Poartă ochelari de protecție după operația de cataractă.
- Nu șofa. Întrucât vederea ta e slăbită, medicul îți va recomanda evitarea condusului până când starea de sănătate se va normaliza și activitatea va fi din nou sigură pentru tine și ceilalți participanți la trafic.
- Nu consuma alcool cel puțin 24 de ore de la operația de cataractă.
- Picăturile prescrise trebuie să fie administrate timp de 45 de zile de la intervenție, conform recomandărilor medicului.
- După 45 de zile de la operație, pacientul va veni la control. Tot atunci se vor prescrie ochelari de vedere dacă vor fi necesari pentru distanță sau citit
- La orice schimbare a simptomatologiei, pacientul va face programare de urgență la medic.
Aflați cum decurge operația de cataractă, chiar de la Dr. Holhoș:
Cât costă o operație de cataractă?
În clinicile Dr. Holhoș, prețul operației de cataractă depinde de prețul cristalinului.
Pentru lista completă de prețuri, click aici.
Tip de operație | Preț |
Operație cu implant cristalin ICL | 9.500 lei/ochi |
Operație cu implant cristalin ICL toric | 10.500 lei/ochi |
Operație cataractă cu IRISCLAW | 4.800 lei/ochi |
Operație cataractă + iridectomie | Preț cristalin + 1.000 lei iridectomia |
Operație de cataractă complicată | Suplimentar 400 lei/ochi |
Pensionarii beneficiază de consultații oftalmologice decontate prin Casa de Asigurări. Operația de cataractă nu e acoperită, însă cea mai accesibilă costă 1.500 lei/ochi, un preț comparativ cu aceeași intervenție în regim public (aproximativ 1.200 lei/ochi).
Avantajul pe care îl au pensionarii și nu numai, e că în rețeaua de oftalmologie Dr. Holhoș, procedurile pot fi plătite în rate, datorită parteneriatului cu Banca Transilvania. Pacienții au posibilitatea să acceseze Creditul Pacient de la BT, cu dobândă fixă și comisioane reduse, având opțiunea de a extinde perioada de rambursare până la 10 ani.
Alege să vezi din nou bine. Programează-te la o consultație într-una dintre clinicile noastre și lasă-ne să te ajutăm.