
Ce trebuie să știi despre Peeling-ul ILM?
Membranele retiniene sunt afecțiuni ale zonei de interfață dintre partea posterioară a vitrosului și zona centrală a retinei, macula; se caracterizează prin apariția unei „foițe” translucide în această zonă, foiță care tracționează și plisează macula, afectând astfel celulele retiniene și determinând simptomatologie specifică.
Ce este Peeling-ul ILM?
Peeling-ul ILM este o tehnică chirurgicală utilizată în mod obișnuit astăzi pentru tratarea diferitelor tulburări vitreoretiniene, inclusiv găuri maculare, puckers maculare, membrane epiretinale, edem macular diabetic, detașare retiniană, ocluzii ale venei retiniene, tracțiune vitreomaculară, maculopatie în groapă optică și sindrom Terson. Desprinderea ILM elimină orice tracțiune tangențială în jurul marginilor găurii, procesul considerat a contribui la formarea găurilor maculare. De asemenea, asigură îndepărtarea oricăror resturi de hialoizi sau membrane epiretinale care altfel ar putea fi ratate. Acest lucru oferă pacientului cele mai mari șanse de succes chirurgical.
Membrana limitativă internă (ILM), servește ca interfață între corpul vitros și stratul de fibră nervoasă retiniană. Are un rol fundamental în dezvoltarea, structura și funcția retinei, deși este, de asemenea, o componentă patologică în diferitele tulburări vitreoretiniene, mai ales în găurile maculare. Abia înțelegerea evoluției găurilor maculare idiopatice și a apariției chirurgiei idiopatice a găurilor maculare a dus la explorarea ideii peelingului adjuvant ILM în tratamentul maculopatiilor tracționale. În prezent, peelingul ILM este o tehnică chirurgicală aplicată în mod obișnuit în rândul chirurgilor vitreoretinieni, deoarece s-a constatat că crește rata de închidere cu succes a găurilor maculare și îmbunătățește rezultatele chirurgicale în alte boli vitreoretiniene.
Macula este zona centrală a retinei, cu rolul de a asigura vederii precizie și capacitatea de focalizare. Dacă macula eeste afectată, pacientul pierde acuitatea vizuală, vede distorsionat imagini, detalii sau culori. Practic, este afectată toată vederea și percepția asupra spațiului. Membrana epimaculară poate crește spontan și poate afecta macula.
Cum vă dați seama că aveți nevoie de operație Peeling ILM?
Decizia de a opta pentru Peeling-ul ILM poate fi luată în mai multe cazuri:
Gaură maculară – În cazul operațiilor de reparare a găurilor maculare, ratele de succes pentru închiderea găurilor s-au îmbunătățit, în mare parte datorită peelingului ILM. Proliferarea celulară pe ILM poate induce o tracțiune tangențială. Eliminarea ILM ameliorează componenta tracțională și s-a demonstrat că atinge la un nivel anatomic de succes închiderea găurilor maculare. Datele din studiile retrospective și metaanalizele indică faptul că vitrectomia cu peeling ILM are ca rezultat rate de închidere mai mari și îmbunătățește acuitatea vizuală decât o face vitrectomia fără ILM. Având în vedere rata mai mică de reoperare, peelingul ILM este o manevră rentabilă în operația inițială a găurilor maculare. Peelingul ILM este deosebit de important atunci când alte variabile limitează ratele de închidere, cum ar fi în găurile mari, cronice sau traumatice.
De asemenea peeling-ul ILM poate fi luat în calcul și în caz de:
- Îndepărtare a membranei epiretinale
- Edem macular diabetic
- Ocluzia venei retiniene
- Dezlipire de retină
Peelingul ILM a fost, de asemenea, raportat ca fiind eficient în chirurgia pentru tracțiunea vitreomaculară, fosa optică maculopatie și sindromul Terson.
Factorii de risc pot fi: vârsta înaintată, detașarea vitroasei, antecedente de membrană epimaculară la celălalt ochi. Segmentul populației cu cea mai mare incidență este reprezentat de persoanele de peste 60 de ani.
Care sunt simptomele care determină intervenția de Peeling ILM?
- diminuarea vederii centrale, cu dificultăți la citit, scris, distingerea amănuntelor, etc
- vederea deformată – liniile drepte apar strâmbe, ondulate sau întrerupte
În forma sa avansată, această membrană poate determina distrugerea completă a celulelor în zona centrală, ducând la ceea ce se numește „gaură maculară”, cu pierderea completă a vederii.
În cele mai multe cazuri, apariția membranei epimaculare este idiopatică, adică existența acesteia nu poate fi explicată în legătură cu nicio altă boală de care ar putea suferi pacientul. În acest caz, afecțiunea apare la pacienți sănătoși, fără a fi constată prezența unei alte boli oculare.
De cele mai multe ori, apariția bruscă a membranei epimaculare este cauzată de schimbările naturale care au loc în corpul vitros (parte a ochiului formată dintr-un gel transparent aflat în centrul ochiului). Aceste schimbări duc la pătrunderea în corpul vitros a unor celule de pe retină și de pe alte părți ale ochiului. Aceste celule se stabilesc în cele din urmă pe maculă, unde pot forma o membrană.
În alte cazuri însă, membrana epimaculară poate avea o cauză secundară, adică poate fi rezultatul unei probleme oculare anterioare. Dintre acestea enumerăm:
- Complicație a unei intervenții chirurgicale în caz de dezlipire de retină
- Inflamație oculară
- Anomalii ale vaselor sanguine retiniene
- Traumatisme oculare
- Tumori intraoculare
- Afecțiuni retiniene degenerative
- Dezlipire de retină
Ce presupune operația de Peeling-ul ILM?
Peeling-ul ILM se efectuează în general după vitrectomia pars plana standard cu îndepărtarea haloidului posterior. Eliminarea ILM este dificilă din punct de vedere tehnic datorită transparenței și a faptului că ILM este foarte subțire. Utilizarea unui colorant adjuvant pentru colorarea ILM facilitează îndepărtarea acestuia. Odată efectuat acest pas, chirurgul este capabil să îndepărteze membrana folosind un forceps micro-chirurgical. În cazul în care pacientul prezintă gaura maculară din cauza tracțiunii membranei, tehnica chirurgicală folosită se numește peeling cu inverted flap.
Care sunt factorii de risc?
Factorii de risc pot fi: vârsta înaintată, detașarea vitroasei, antecedente de membrană epimaculară la celălalt ochi. Segmentul populației cu cea mai mare incidență este reprezentat de persoanele de peste 60 de ani.
Membrana epimaculară se tratează chirurgical. Intervenția chirurgicală constă într-o vitrectomie, prin care se extrage corpul vitros. Odată efectuat acest pas, chirurgul este capabil să îndepărteze membrana folosind un forceps micro-chirurgical. În cazul în care pacientul prezintă gaura maculară din cauza tracțiunii membranei, tehnica chirurgicală folosită se numește peeling cu inverted flap.
Ce complicații pot apărea după operația de Peeling ILM?
Complicații minore, inclusiv retiniană focală, hemoragiile și edemele se rezolvă adesea spontan. Traumatism mecanic direct în timpul peelingului poate provoca, de asemenea, leziuni ale stratului de fibre nervoase.
Care sunt recomandările specialistului după operația de Peeling ILM?
- se va prescrie tratament, pe care pacientul îl va urma acasă
- trebuie evitată atingerea ochiului operat cu batista sau mâna murdară
- baia este permisă, dar cu atenție să nu intre apă în ochiul operat
- trebuie evitate eforturile fizice și mai ales apăsarea sau frecarea ochiului operat
- la orice schimbare a simptomatologiei pacientul se va prezenta de urgență la medic
- purtați ochelari de soare în timpul zilei.
- este posibil să trebuiască să purtați un plasture pentru ochi sau scut pentru câteva zile