Laser fotocoagulare (pentru retinopatie diabetică)

Fotocoagularea laser este o procedură medicală care constă în aplicarea unui fascicul de lumină care în contact cu ochiul are efect termic, având ca rezultat cauterizarea fină a vaselor de sânge la nivel ocular. În funcție de patologie, această procedură se poate efectua în sala de operație sau în cabinetul medicului.

La ce să vă așteptați după tratament?

Fotocoagularea cu laser se face de obicei ca o procedură ambulatorie utilizând un anestezic local care afectează doar ochiul.

Veți avea nevoie de cineva care să vă conducă acasă de la cabinetul medical sau clinica după procedură. Picăturile pentru ochi sunt utilizate pentru a vă lărgi (dilata) pupilele înainte de procedură. Ochii dumneavoastră vor rămâne dilatați câteva ore după aceea. Purtați ochelari de soare pentru a vă feri de lumina strălucitoare, cât timp pupilele dumneavoastră sunt încă dilatate.

Vederea dvs. poate fi neclară, iar ochiul poate prezenta o stare de disconfort o zi sau două după tratament.

Asigurați-vă că veți efectua un control ulterior tratamentului și că raportați orice schimbări de vedere pe care le observați medicului oftalmolog. Cosulturile periodice pot face o mare diferență în menținerea vederii pe termen lung.

Când este indicată fotocoagularea laser?

Fotocoagularea cu laser se face pentru a reduce riscul pierderii vederii cauzate de retinopatia diabetică. Este cel mai adesea folosită pentru a stabiliza vederea și a preveni o posibilă pierdere a vederii, mai degrabă decât pentru a îmbunătăți pierderea vederii, care a avut deja loc. (Uneori, fotocoagularea focală pentru edemul macular cauzat de retinopatia neproliferativă poate ajuta la restabilirea vederii pierdute.)

Fotocoagularea cu laser poate fi utilizată pentru a trata și preveni progresia:

Edemului macular – fotocoagularea focală este uneori utilizată în aceste cazuri.

Retinopatiei proliferativă – fotocoagularea dispersată (pan-retiniană) este utilizată pentru a trata retinopatia proliferativă.

Este posibil ca tratamentul cu laser să nu restabilească vederea care a fost deja pierdută. Dar când se face în timp util, tratamentul cu laser poate reduce riscul pierderii vederii in viitor.

Fotocoagularea laser este indicată în multiple afecțiuni cum ar fi retinopatia diabetică, ocluziile vasculare retiniene, unele afecțiuni retiniene vasculare, tumori oculare, dezlipire de retină. În funcție de afecțiunea pe care o tratează, numărul ședințelor poate fi variabil. În retinopatia diabetică se începe cu 3 ședințe la un interval de 2 săptămâni.

Riscuri

Fotocoagularea cu laser arde și distruge o parte a retinei și poate duce la pierderea permanentă a vederii. Tratamentul poate determina o pierdere ușoară a vederii centrale, reducerea vederii nocturne și scăderea capacității de concentrare. Unii oameni își pot pierde o parte din vedere laterală (periferică). Dar pierderea vederii cauzată de tratamentul cu laser este ușoară în comparație cu pierderea vederii care poate fi cauzată de retinopatia netratată.

Complicațiile rare ale fotocoagulării cu laser includ:

Sângerări la nivelul ochiului (hemoragie vitroasă).

Decolarea de retină.

Arsură accidentală cu laser a foveei (o depresiune a maculei centrale care nu conține vase de sânge). Acest lucru are ca rezultat pierderea severă a vederii centrale.

Dar pierderea imediată a vederii cauzată de tratamentul cu laser trebuie măsurată în raport cu pierderea mai severă a vederii care ar putea rezulta din retinopatia netratată. Pentru persoanele care au retinopatie diabetică, fotocoagularea cu laser va ajuta foarte probabil la prevenirea pierderii mai severe a vederii în timp.

Experții în diabet sunt de acord că detectarea timpurie și tratamentul retinopatiei pot preveni multe, sau chiar majoritatea, cazurilor de pierdere severă a vederii și orbire la persoanele care suferă de diabet.

Asigurați-vă că mențineți nivelul glicemiei scăzut după tratamentul cu laser. Chiar dacă ochii dumneavoastră văd mai bine, retinopatia diabetică va continua să se înrăutățească în timp, dacă nivelul zahărului din sânge crește din nou.

În clinicile Dr. Holhoș, procedurile laser se fac cu ajutorul aparatelor Zeiss, aparate de ultimă generație cu un nivel ridicat de performanță.

Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare pacienți cu privire la programarea la consult/operație

Pacientul care își anulează o programare la consult/operație, o singură dată, cu cel puțin o zi înainte de programare, are dreptul la o a doua programare realizată în aceleași condiții.
Dacă pacientul își anulează, în mod consecutiv, și cea de-a doua programare la consult și/sau operație, o nouă programare se va efectua doar dacă pacientul acceptă plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepție) atât pentru consult, cât și pentru operație.
Pacientul care nu se prezintă la consult/operație, nu anunță anularea programării, și nici nu răspunde la apeluri, poate solicita o a doua programare doar dacă achită consultul/operația în avans.
Pacienții care solicită programare pentru operațiile de retină sau cele laser Prk/Femtolasik/Smile Pro achită în avans 30% din contravaloarea operației. Programarea se va realiza doar după încasarea avansului. Dacă pacientul anunță cu minim 48h anterior intervenției că se află în imposibilitate obiectivă de a se prezenta, i se va restitui tot avansul achitat. Dacă pacientul nu se prezintă și nu anunță cu cel puțin 48h anterior imposibilitatea prezentării, avansul achitat se consideră a fi pierdut cu titlul de daune interese și nu se mai restituie.