
Ce trebuie sa stii despre fotocoagulare cu laser pentru retinopatie diabetică?
Fotocoagularea cu laser folosește căldura dintr-un laser pentru a sigila sau distruge vasele de sânge anormale care se scurg în retină. Fotocoagularea laser este o procedură medicală care constă în aplicarea unui fascicul de lumină care în contact cu ochiul are efect termic, având ca rezultat cauterizarea fină a vaselor de sânge la nivel ocular. În funcție de patologie, această procedură se poate efectua în sala de operație sau în cabinetul medicului. Pregătirea pacientului se face prin instilarea de picături anestezice și de dilatare. Pacientul stă pe scaun iar medicul aplică o lentilă de examinare. Prin intermediul microscopului, se vizualizează imaginea mărită a retinei.
Când se tratează retinopatia diabetică, poate fi utilizată una dintre cele două abordări:
- Fotocoagulare focală
Tratamentul focal este utilizat pentru a sigila vasele de sânge care se scurg într-o zonă mică a retinei, de obicei lângă macula. Medicul oftalmolog identifică vasele de sânge individuale pentru tratament și face un număr limitat de cauterizari cu laser pentru a le sigila.
- Fotocoagulare pan-retiniană
Tratamentul pan-retinian este utilizat pentru a încetini creșterea noilor vase de sânge anormale care s-au dezvoltat pe o zonă mai largă a retinei. Medicul oftalmolog poate produce sute de cauterizari cu laser pe retină, pentru a opri creșterea vaselor de sânge. Persoana poate avea nevoie de două sau mai multe ședințe de tratament.
Fotocoagularea cu laser nu este de obicei dureroasă. Este posibil să simțiți o ușoară senzație de usturime sau să vedeți scurte sclipiri de lumină atunci când laserul este aplicat pe ochi.
La ce să vă așteptați după tratament?
Fotocoagularea cu laser se face de obicei ca o procedură ambulatorie utilizând un anestezic local care afectează doar ochiul.
Veți avea nevoie de cineva care să vă conducă acasă de la cabinetul medical sau clinica după procedură. Picăturile pentru ochi sunt utilizate pentru a vă lărgi (dilata) pupilele înainte de procedură. Ochii dumneavoastră vor rămâne dilatați câteva ore după aceea. Purtați ochelari de soare pentru a vă feri de lumina strălucitoare, cât timp pupilele dumneavoastră sunt încă dilatate.
Vederea dvs. poate fi neclară, iar ochiul poate prezenta o stare de disconfort o zi sau două după tratament.
Asigurați-vă că veți efectua un control ulterior tratamentului și că raportați orice schimbări de vedere pe care le observați medicului oftalmolog. Cosulturile periodice pot face o mare diferență în menținerea vederii pe termen lung.
Când este indicată fotocoagularea laser?
Fotocoagularea cu laser se face pentru a reduce riscul pierderii vederii cauzate de retinopatia diabetică. Este cel mai adesea folosită pentru a stabiliza vederea și a preveni o posibilă pierdere a vederii, mai degrabă decât pentru a îmbunătăți pierderea vederii, care a avut deja loc. (Uneori, fotocoagularea focală pentru edemul macular cauzat de retinopatia neproliferativă poate ajuta la restabilirea vederii pierdute.)
Fotocoagularea cu laser poate fi utilizată pentru a trata și preveni progresia:
Edemului macular – fotocoagularea focală este uneori utilizată în aceste cazuri.
Retinopatiei proliferativă – fotocoagularea dispersată (pan-retiniană) este utilizată pentru a trata retinopatia proliferativă.
Este posibil ca tratamentul cu laser să nu restabilească vederea care a fost deja pierdută. Dar când se face în timp util, tratamentul cu laser poate reduce riscul pierderii vederii in viitor.
Fotocoagularea laser este indicată în multiple afecțiuni cum ar fi retinopatia diabetică, ocluziile vasculare retiniene, unele afecțiuni retiniene vasculare, tumori oculare, dezlipire de retină. În funcție de afecțiunea pe care o tratează, numărul ședințelor poate fi variabil. În retinopatia diabetică se începe cu 3 ședințe la un interval de 2 săptămâni.
Riscuri
Fotocoagularea cu laser arde și distruge o parte a retinei și poate duce la pierderea permanentă a vederii. Tratamentul poate determina o pierdere ușoară a vederii centrale, reducerea vederii nocturne și scăderea capacității de concentrare. Unii oameni își pot pierde o parte din vedere laterală (periferică). Dar pierderea vederii cauzată de tratamentul cu laser este ușoară în comparație cu pierderea vederii care poate fi cauzată de retinopatia netratată.
Complicațiile rare ale fotocoagulării cu laser includ:
Sângerări la nivelul ochiului (hemoragie vitroasă).
Decolarea de retină.
Arsură accidentală cu laser a foveei (o depresiune a maculei centrale care nu conține vase de sânge). Acest lucru are ca rezultat pierderea severă a vederii centrale.
Dar pierderea imediată a vederii cauzată de tratamentul cu laser trebuie măsurată în raport cu pierderea mai severă a vederii care ar putea rezulta din retinopatia netratată. Pentru persoanele care au retinopatie diabetică, fotocoagularea cu laser va ajuta foarte probabil la prevenirea pierderii mai severe a vederii în timp.
Experții în diabet sunt de acord că detectarea timpurie și tratamentul retinopatiei pot preveni multe, sau chiar majoritatea, cazurilor de pierdere severă a vederii și orbire la persoanele care suferă de diabet.
Asigurați-vă că mențineți nivelul glicemiei scăzut după tratamentul cu laser. Chiar dacă ochii dumneavoastră văd mai bine, retinopatia diabetică va continua să se înrăutățească în timp, dacă nivelul zahărului din sânge crește din nou.
În clinicile Dr. Holhoș, procedurile laser se fac cu ajutorul aparatelor Zeiss, aparate de ultimă generație cu un nivel ridicat de performanță.