Tulburări de vedere: Tipuri, cauze și tratament

Peste 50% dintre oameni se confruntă cu tulburări de vedere. Acestea afectează capacitatea de a vedea normal, cauzând modificări precum vedere încețoșată, linii ondulate sau miodezopsii, cunoscute și sub numele de „musculițe zburătoare”. 

Tulburările pot avea mai multe cauze – de la vicii de refracție (cea mai frecventă fiind astigmatismul), până la probleme la nivelul retinei și boli autoimune. 

Deși tulburările de vedere nu indică o problemă gravă în cele mai multe cazuri, e important să mergi la un consult oftalmolog dacă observi schimbări. Tulburările de vedere bruște, însoțite de dureri oculare severe, vedere dublă sau pierderea vederii, sunt considerate urgențe

Tulburări de vedere: Cauze

Tulburările de vedere sunt frecvente la persoanele care suferă de migrene, dar pot afecta pe oricine. Acestea sunt mai frecvente în cazul:

  • Femeilor
  • Persoanelor sub 40 de ani
  • Persoanelor de peste 60 de ani
  • Celor cu istoric personal sau familial de migrene

Cele mai frecvente cauze ale tulburărilor de vedere sunt:

  • Degenerescența maculară legată de vârstă: Pierdere treptată sau rapidă a vederii, care se manifestă prin vedere încețoșată și linii ondulate.
  • Astigmatismul: Un viciu de refracție în care vezi în ceață atât de aproape, cât și la depărtare.
  • Cataracta: Cristalinul (lentila ochiului) devine opac, provocând vedere încețoșată, halouri și dificultăți în a vedea când lumina e slabă.
  • Uscăciunea oculară: Ochii uscați și senzația de nisip în ochi pot duce la vedere încețoșată.
  • Dezlipirea de retină: Când retina se desprinde de partea din spate a ochiului, apar simptome precum pete sau lumini intermitente în câmpul vizual, și pierderea parțială a vederii.
  • Glaucomul: Presiunea crescută la nivel ocular afectează nervul optic, ducând la vedere încețoșată și la pierderea vederii periferice.

Alte cauze care nu sunt neapărat de natură oftalmologică:

  • Migrene: Parte din cefaleea de origine oculară, migrenele pot provoca aure vizuale, linii ondulate sau pete orbitoare.
  • Hipertensiune: Tensiunea arterială ridicată poate cauza vedere încețoșată și pierderea vederii.
  • Diabet: Glicemia crescută poate duce la vedere dublă, încețoșată și chiar la orbire.
  • Accident vascular cerebral: Poate afecta vederea periferică și poate duce la vedere dublă sau orbire parțială.

Tulburări de vedere: Simptome și tipuri

Există mai multe tipuri de tulburări vizuale. În funcție de acestea, și simptomele diferă. Se pot manifesta prin:

  • Aure vizuale (modificări vizuale asociate frecvent cu migrenele)
  • Pete în câmpul vizual
  • Vedere încețoșată
  • Linii sau forme ondulate
  • Halouri (cercuri luminoase în jurul surselor de lumină)
  • Vedere dublă
  • Pierderea parțială sau completă a vederii

Ce faci dacă ai tulburări de vedere?

Dacă observi modificări de vedere, nu intra în panică. Deși pot fi înfricoșătoare, în majoritatea cazurilor, sunt de scurtă durată. 

Dacă ești la volan sau în mijlocul unei alte activități ce necesită o acuratețe totală a vederii, oprește-te din ceea ce faci și așteaptă ca simptomele să treacă. Ar ajuta dacă ai nota undeva când a apărut tulburarea, cum s-a manifestat, cât a durat și ce făceai înainte de asta. În cele mai multe cazuri, există un factor declanșator comun, care l-ar putea ajuta pe oftalmolog să identifice cauza. Simpla evitare a acelui factor poate fi singurul lucru pe care trebui să-l faci pentru a înlătura tulburarea de vedere.

Declanșatorii des înâlniți cuprind:

  • Stresul
  • Oboseala
  • Luminițele intermitente sau pâlpâitoare (inclusiv atunci când conduci printre copaci în lumina puternică a soarelui)
  • Strălucirea (reflexia intensă a luminii de pe o fereastră, un monitor de calculator sau de pe o hârtie albă)
  • Exercițiile fizice intense
  • Aplecarea
  • Deshidratarea
  • Anumite alimente, cum ar fi ciocolata, brânza sau alcoolul
  • Căldura excesivă

Dacă ai de-a face în mod regulat cu tulburări de vedere, mergi la un specialist pentru a identifica și trata problema. Dacă ai tulburări de vedere bruște, care se manifestă prin pierderea parțială sau completă a vederii la lumini persistente, mergi la medic de urgență. 

Tulburări de vedere: Tratament

Primul pas în tratarea unei tulburări de vedere e identificarea problemei care o provoacă. După ce medicul descoperă cauza, fie va constata că tulburarea va dispărea de la sine, fie va face un plan de tratament. 

De exemplu, vederea încețoșată cauzată de o durere de cap se rezolvă, de obicei, odată ce durerea de cap dispare. Specialistul îți poate prescrie medicamente pentru a preveni durerile de cap viitoare sau pentru a diminua simptomele tulburărilor vizuale. 

De asemenea, există și alte opțiuni de tratament care țin de:

  • Schimbările alimentare: Dacă ai dificultăți în gestionarea diabetului, modificările stilului de viață și medicamentația pot preveni uneori tulburările de vedere.
  • Ochelarii și lentilele de contact: Acestea pot corecta tulburările de vedere care nu pot fi remediate prin alte tratamente.
  • Operațiile oftalmologice: Atunci când e necesar, intervențiile chirurgicale pot ajuta la ameliorarea sau repararea nervilor și mușchilor afectați. Iar tulburările de vedere provocate de vicii de refracție pot fi înlăturate prin intermediul chirurgiei refractive. De exemplu, în clinicile Dr. Holhoș, astigmatismul de până la -6 dioptrii poate fi tratat cu o operație cu laserul Excimer PRK sau cu FemtoLASIK. Astigmatismul de până la -5 dioptrii poate fi operat cu laserele ReLEx SMILE și SMILE PRO

Întrebări frecvente

  1. De ce am tulburări de vedere bruște?

Tulburările de vedere bruște pot apărea din cauza unei leziuni sau a unei infecții oculare, dar anumite afecțiuni medicale pot, de asemenea, provoca o schimbare spontană a vederii. Orice astfel de situație presupune un consult oftalmologic de urgență. 

  1. Ce legătură există între tulburări de vedere și amețeli?

Tulburările de vedere și amețelile apar adesea împreună fiindcă sistemele de vedere și echilibru colaborează îndeaproape. Când unul dintre ele e afectat îl va afecta și pe celălalt, ducând la tulburări de vedere. De exemplu, migrenele afectează urechea internă, responsabilă cu echilibrul.

De asemenea, tulburările de vedere și amețelile pot apărea din cauza unor factori temporari, precum hipoglicemia sau medicamentele. Dacă simptomele persistă sau sunt deranjante, discută cu medicul tău oftalmolog. 

Dacă te confrunți cu vreo tulburare de vedere, programează-te la o consultație în rețeaua de oftalmologie Dr. Holhoș. Specialiștii pregătiți și tehnologia de ultimă oră îți garantează un plan de tratament sigur și eficient. 

Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog

Scris de Echipa Dr Holhos

Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare pacienți cu privire la programarea la consult/operație

Pacientul care își anulează o programare la consult/operație, o singură dată, cu cel puțin o zi înainte de programare, are dreptul la o a doua programare realizată în aceleași condiții.
Dacă pacientul își anulează, în mod consecutiv, și cea de-a doua programare la consult și/sau operație, o nouă programare se va efectua doar dacă pacientul acceptă plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepție) atât pentru consult, cât și pentru operație.
Pacientul care nu se prezintă la consult/operație, nu anunță anularea programării, și nici nu răspunde la apeluri, poate solicita o a doua programare doar dacă achită consultul/operația în avans.
Pacienții care solicită programare pentru operațiile de retină sau cele laser Prk/Femtolasik/Smile Pro achită în avans 30% din contravaloarea operației. Programarea se va realiza doar după încasarea avansului. Dacă pacientul anunță cu minim 48h anterior intervenției că se află în imposibilitate obiectivă de a se prezenta, i se va restitui tot avansul achitat. Dacă pacientul nu se prezintă și nu anunță cu cel puțin 48h anterior imposibilitatea prezentării, avansul achitat se consideră a fi pierdut cu titlul de daune interese și nu se mai restituie.